Plans on track for 140 homes on former Normanton railway site

New homes: An artist's impression of how the development would look.
New homes: An artist's impression of how the development would look.

Plans to build 140 new homes on a brownfield site on Station Road next to the station in Normanton, Wakefield have been submitted.

The former railway sidings were de-commissioned in the last century and the land has stood vacant for many years. It was granted outline planning approval for 142 houses in 2013.

The plans have been submitted by Brewster Bye Architects on behalf of Strategic Team Group which is working in partnership with Sigma Capital and WDH, to improve and enhance the choice of residential accommodation within the Wakefield district.

If plans are approved, a mix of two, three and four-bedroom new homes will be made available for sale, private rent, shared ownership and affordable rent.

Kevin Dodd, chief executive at WDH, said: “The properties on this new and much needed development, allow WDH to provide affordable new homes for rent and sale on a shared ownership basis.

“We are working with developers across the region to provide safe and secure homes and continue to create confident communities.”

The scheme incorporates an area of well overlooked public open space, which will provide an attractive entrance to the development and benefit all residents as well as the wider community.

Mark Henderson, from Brewster Bye, said: “The development as a whole is designed as a series of picturesque vistas, and it will provide a range of high quality, well‐proportioned houses with light and modern interiors.

“With tall windows giving ample natural daylight, the homes will be of traditional construction, using subtle hued red bricks on the main street elevations, with differing shades of grey concrete roof tile to differentiate between the house types.

“Alternating brick and roof tile hues will create a more varied streetscape, and the larger detached houses will all be built from reconstituted stone and render.

“The road layout has been designed as a series of organic shared‐courts off a central avenue to deliver a real flow to the scheme. “This avenue will be greened through the careful positioning of new trees, together with shrub‐planting in the front and side gardens. All in all this development will be a very welcoming place to live.”